Translator

25.1.12

Храм у Ресавском крају, Лисине крај Деспотовца







Велики Бук или Лисине је водопад у источној Србији, на падинама Бељанице на речици Врелу, десној притоци реке Ресаве. Смештен је на око 380 метара надморске висине, у близини Ресавске пећине. Дуго је сматран највишим водопадом у земљи, са висином од 25 метара[1], док током 1990-их нису откривени водопади на Старој планини. Према типу настанка спада у акумулационе водопаде, настале акумулацијом бигра. У подножју је формирано језерце мале дубине, окружено бигреним блоковима. Под заштитом је државе, као резерват природе од изузетног значаја.


Драги моји Ресавци, верници и пријатељи Србске Истински Православне Цркве (СИПЦ) милошћу Божијом дошло је време да Вас обрадујемо и саопштимо да је при крају уређење храма на Лисинама крај Деспотовца. Породична кућа наших верника и пријатеља,чтеца Владимира и његове супруге Олге ускоро добијају пуноту своје намене.Јер од самога почетка породица Мос која живи у Енглеској и помаже материјално и духовно парохију у Гилфорду (Лондон) ,такође несебично воли и помаже развој наше СИПЦ . Она је и одлучила (породица Мос) да своју уштеђевину уложи у Србију, у куповину куће на Лисинама. Кућа на прелепом месту, у природи која је под заштитом државе и то прва категорија. У кући је у приземном делу леве стране куће уређен храм.

.
Само име храма није још одређено дефинитивно . На прво Богослужење, на вечерњој Богојављања, Бог нам је подарио и прву утеху. Преосвећени епископ г.Акакије служио је вечерњу и целивајући иконе у храму и дошавши до иконе св. Илије осетио је дивно благоухање и то из руке св. Илије у којој пророк држи нож. Знамо да је св.Илија из ревности у Старом Завету својом руком убио 400 жреца који су ружили Бога и клањали се идолима.
Храм још чека иконостас и иконе на њему. У међувремену од Богојављања почело се служити и узносити молитве за спас наших душа, Деспотовца, Ресаве, и Србије и целога света. Свакако да би и молитвена и материјална помоћ добродошла. Надамо се и буђењу Ресаве, напуштању екуменизма СПц и сједињења у Истини са верницима СИПЦ. Ваш у Христу о. Стефан.
Напомињем да се у Лисинском храму тренутно налазе Новостјеничке монахиње (две) које ће вас увек радосно дочекати и отворити Цркву. Такође подсећам да је у долазећу недељу,33.по Педесетници, у храму планирана Божанствена литургија.
СВЕ У СЛАВУ БОЖИЈУ! БОГ СЕ ЈАВИ!

Нема коментара:

Постави коментар