Translator

15.12.09

ПРАВОСЛАВНИ ГРАД

Свети Деспот Стефан Високи је од малог Угарског градића направио велику утврђену Српску престоницу и посветио је Пресветој Богородици.
Као што некада давно светим Константином мали Визант постаде велики Хришћански Град - Константинопољ, тако и сватим Деспотом Стефаном Високим Београд постаде православна Српска престоница.
Који се још град тиме може похвалити?
Овај едукативни (у техници компјутерске 3Д анимације) филм је направила туристичка организација Београда у част његове 600 - годинишњице (2003). Врло мало смо га модификовали.
Иконе које су накнадно додане у филм рад су Новостјеничког сестринства. На самом крају постављен је и тропар светом Стефану Деспоту.
Све у свему веома похвалан и едукативан 3Д филм који показује славну прошлост на којој је саграђена наша Престоница.

Снег у Деспотовцу.



Данас се може рећи да почиње зима у Деспотовцу. Деспотовац је обукао своју снежну, белу одећу. За децу радост а за старије суграђање опрез. Још нема леда и великог снега. Питам се где је нај боље да се оде на санкање? Истина је да су свуда около брда, али где је најближе "погодно" брдо за санкање. Такође се надам да ће наш град осмислити за најмлађе нешто да би им зимски дани били што лепши. Ја предлажем клизалиште, ако има потребе за предлозима. Жао ми је што у околини нема ни један активни планинарски дом, да би планинари аматери могли попити врућ чај након малог подвига пешачења кроз снежну белину. Било би лепо да неко предложи примере како провести зимски распуст у Деспотовцу.