Translator

29.9.09

понедељак, 21.септембар.2009. БЛАГОДАРЕЊЕ ЗА ИСПУЊЕЊЕ МОЛБЕ, И ЗА СВАКО ДОБРОЧИНСТВО БОЖИЈЕ






Мала Госпојина, 2009.

У склопу литургије на Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина, после Заамвоне молитве о. Акакије је прочитао чин из Требника „Благодарење за испуњење молбе“, а све то у вези чудесног неодржавања параде полно изопачених.

Србија је највероватније јединствена земља у региону, па и шире, где овај скуп полно изопачених није прошао. И то је веома лепо сазнање.

"Многе молитве су упућене Богу да се тај срамотни и богомрски скуп не одржи. И Господ је услишио молитве свих нас који смо се за ово свето дело молили Његовој доброти. Овај пут сачувао је Господ и Његова пречиста Матер Српску престоницу Београд од овог ужасног осквернућа бестидне параде Содомљана. Вест да се овај пребезакони богопротивни скуп ипак неће одржати у Србији, каже о. Акакије, све нас је веома обрадовала. И зато нисмо хтели да ово велико доброчинство Божије остане без наше дубоке благодарности."

Ево неколико сегмената из ове веома дирљиве благодарне службе:

(...) Господ је са мном, не бојим се: шта ће ми учинити човек? Господ ми је помоћник: слободно ћу гледати у непријатеље своје. Боље је уздати се у Господа него ли се ослањати на кнезове. Сви ме народи опколише; али их у име Господње разбих. Оптекоше, опколише ме; али их у име Господње разбих. Опколише ме као пчеле саће, и угасише се као огањ у трњу: у име их Господа разбих (...)

Ми недостојне слуге твоје, Господе, благодарни због великог доброчинстава Твога према нама, што си спречио Содомљане да својом прљавштином оскрнаве земљу нашу, славећи Те ми хвалимо, благосиљамо, захваљујемо, певамо и величамо Твоје милосрђе, и смерном љубављу кличемо Ти: Добротвору Спасе наш слава Теби.

Одломак из Апостола: „Браћо некада бијасте тама, а сада сте светлост у Господу; владајте се као деца светлости; јер плод Духа је у свакој доброти и праведности и истини. Истражујте што је угодно Господу. И немојте узимати учешћа у бесплодним делима таме, него их још разоткривајте. Јер је срамно и говорити о ономе што они тајно чине. А све што се разоткрива светлошћу се обелодањује; јер све што је обелодањено излази на светлост(...)“

Са страхом и трепетом као непотребне слуге Твоје ми благодаримо милосрђу Твом Спаситељу наш и Господе, за Твоје доброчинство које си изобилно излио на слуге Твоје, не дозволивши да се земља наша оскврни богомрским пиром Содомљана и због тога Ти припадамо, и славословље Ти приносимо и са умиљењем вапијемо: избави од свих опасности слуге Твоје, и као милостив увек испуњуј на добро жеље свију нас, свесрдно Те молимо, услиши и помилуј.

Из молитве: Господе Исусе Христе Боже наш, Боже сваког милосрђа и доброте, Твоја је милост неизмерна и пучине човекољубља Твог бескрајна; припадајући величанству Твоме, ми недостојне слуге Твоје са страхом и трепетом смирено сада приносимо благодарење милосрђу Твоме за доброчинства учињена слугама Твојим, за одгнање Содомљанске напасти која је претила да ће своју богомрску прљавштину телесну и духобну излити по граду Београду. Због тога Те славимо као Господа и Владатеља и Добротвора, и хвалимо, и певамо и величамо, и падајући пред Тобом опет благодаримо, смерно молећи твоје безмерно и неисказано милосрђе: да као што си сада снисходљиво примио молбе слугу Твојих и милостиво их испунио, тако и у будуће учини да они напредују у љубави према Теби и ближњима и у свим врлинама, и удостој све верне слуге Твоје да добију добра Твоја избављајући Цркву Твоју свету и све верне њене од сваке опасности, и даруј им мир и спокојство, и удостој их да они Теби са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим и једносушним Твојим Духом, у једном бићу слављеном Богу, свагда приносе благодарење, певајући Те и славећи Те од све душе.

Слава Теби Богу, Добротвору нашем, у векове векова.

Захваљујемо и свим Српским родољубима који су били спремни да свој протест искажу на улицама Београда, те су на такав начин веома утицали да до Содомљанског марша не дође.

http://stjenichanka.blogspot.com/2009/09/blog-post_21.html