Translator

8.6.09

Силазак Светога Духа на апостоле-Света Педесетница (рођење Цркве)

тропар 8.глас
Благословен јеси Христе Боже наш,
Који си јавио премудре ловце,
ниспославши им Духа Светога
и кроз њих уловивши васељену,
Човекољупче, слава Теби.

***

Силазак Светога Духа на апостоле. На тај свети дан, свети апостоли су се као и обично окупили у собу за коју се предпоставља да је она иста где је била и Тајна Вечера. У тој соби Господ успостави свету Тајну Причећа предходно понизивши себе и као Бог Саздатељ опра ноге својим љубљеним ученицима. Та соба је и по страдању Христовом остала место окупљања светих апостола, у њој се молила и љубљена мати Господа нашега Исуса Христа, Пресвета Богородица и сви верни хришћани. Свети апостоли су били свесни обећања Господа Исуса Христа, да ће доћи Утешитељ, Дух Свети, али нису знали када ће се то десити. И баш тај дан, десети од Вазнесења одједном је настала хука која је личила на хук олује, и цела просторија се претвори у тај ветар и пламени језици спустише се на главу сваког од апостола. То је био Бог у облику пламених језика. То је био Дух Свети, Утешитељ чекани и жељени!!! Апостоли беху озарени Божијом посетом и благословом и спремни на мисију коју им је Бог и одредио. Другим речима силаском Духа Светога, рођена је Црква. Свети апостоли су чим примише духа Светога у себе почели причати до тада њима не познатим језицима и проповедати јеванђеље! Верни народ и јевреји који још нису били сигурни да ли је наука коју проповедаше апостоли одиста тачна, почеше да слушају божанске речи из уста апостола на свом матерњем језику, што је одмах утврдило три хиљаде људи да је Бог с апостолима и светом науком коју они проповедају. С друге стране стајаху исмевачи, који рекоше да се св. апостоли вина напише те „полудеше“! И тако добивши дар да говоре разне језике, Господ свете апостоле разасла Духом Светим да проповедају јеванђеље по целом свету. Тако се испуни оно што је Исус својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Од тога момента Црква Христова је почела да живи пуним животом .

Цела служба Педесетнице је веома свечана и узвишена, у којој се кроз црквене песме износи учење о Светом Духу. На сам дан Педесетнице, на богослужењу се заједно са св. Литургијом одмах везује вечерње, које је посвећено Светом Духу и садржи мољење да се као на дан даровања Светог Духа апостолима у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрепљења у богоугодном животу. Ова мољења, због усрдности, узносе се уз клечање и плетење венаца. Ти венчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид, али не ретко се стављају и на воће или улаз у кућу изнад врата. Један украјински монах ми је причао да је имао такво искуство, да током његове духовне борбе у сан су му стално долазила привиђења и то баш демонска. Јесте се он молио и трудио да то савлада, али по промислу Божијем, није било могуће те ноћне море никако победити. На дан Свете педесетнице, у Одеси у храму Светога Јована Кронштаског окупило се мноштво верника... Када је дошла на ред служба читања прозби Светоме Духу и плетење венчића, тај монах и црквењак Цркве у исто време од обавеза није стигао да плете венчиће. Народ се по служби почео разилазити а отац тужан ушао је у Цркву и узео део преостале сад већ изгажене траве и однео у своју келију и крстолико је распоредио по соби. Уморан од празничног гостољубља али и не спавања због ноћних страдања од демона, једноставно се оборио на кревет и заспао подсвесно очекујући напад у сну. Али, Слава Богу, љубљени Господ у лицу Духа Светога, ради освештане траве у келији монаха и његове кротке вере да ће помоћи сила Божија у невољи, одагана демоне и ево до дана данашњег тај монах нема више узнемиравања у сну, мада и не посустаје у монашком животу и ревнује у Цркви Божијој.

. Празник Свете Тројице увек се слави у недељу.

Молитва Светом Духу

Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш,ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи , душе наше.

ПРЕСВЕТА ТРОЈИЦЕ, БОЖЕ НАШ, СЛАВА ТЕБИ!!!


Драга браћо и сестре с овом малом причом о Великом празнику св. Педесетници хтедох завршити овај пост, али се сетих да ни једном рјечју нисам поменуо да се у манастиру Нови Стјеник по први пут певала служба силаску Духа Светога, јер је до сада био обичај да се саборно Света Тројица како се још овај празник назива, слави у храму у Београду јер је то храмовна слава. Морам рећи да сам био стварно потрешен појањем сестара, и речима молитава на јутрењу а касније као круна празника по јеванђељу беседа о. Акакија....Црква, прослава Свете Тројице, Бога нашега...силазак Духа Светога на апостоле...појање сестрица...дубина беседе старог ратника на бурном мору православне теологије у коју екуменисти покушавају да сипају разне отрове које су усвојили на богоборном западу...затим Света Тајна Причешћа...примамо Христа и ми смо сада у Њему и Он у нама...и на крају агапа љубави, празнична скромна трпеза гостољубивих монахиња...на вечерњој плетемо венчиће..моја ћеркица ме пита да ли може да исплете два венчића и за покојне монахиње мати Ипомонију и мати Анисију. Наравно да може...радује се и Црква земаљска и Црква небесна, једна Црква Христова...