Translator

14.1.10

Божићна посланица Његовог Блаженства г.г. Хризостома Архиепископа Атинског и целе Јеладе Председавајућег Архијерејског Синода Цркве ИПХ Грчке



ЦРКВА ИПХ ГРЧКЕ, Свештени Синод, у Атини 10. 12. 2009.

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ГОДИНЕ СПАСЕЊА 2009.
Свој пуноти Цркве


Поводом светлог и спасоносног за свет празника Божића, шаљемо топли очински благослов.

Бог се показао свету у телу на Земљи, према светом Павлу, човечанство је уздигнуто са земаљског на небеско. Све створено се радовало великом и необичном чуду, о којем су говорили Пророци и које се испунило у Витлејему јудејском.

Очекивања народа која су се показала свету на овај дан и предсказање мудрог Сократа као представника паганског света: “Остаћете да снивате, осим ако вам Бог, који брине за вас не пошаље друго“

У тројици мудраца, тај део човечанства који се клања створеном пре него Богу Створитељу, који су са поштовањем пред ноге новорођеног Христа источили веру пагана кроз даровани тамјан, злато и смирну и прославили новорођеног Бога, Цара и Човека.

И зато, видећи ово, хајде да ми, који Христу припадамо, хармонично прославимо са много захвалности: „ Сви су данас испуњени радошћу, Христос је рођен од Дјеве.“

Небеса и земља се радују данас што примају свог Створитеља као човека; чуде се у усхићености љубављу испуњеном смирењу Божијем, који је чак узео обличје слуге да спасе Адамов род.

Запевајмо, зато, у блиставој радости, заједно са нашим Оцима: “ Христос се рађа - прослављајте! Христос са небеса - сусрећите! Христос на земљи - узвисите се!“
Драги свечари (празникољупци), сусретнимо разумно Великог Посетиоца и Искупитеља и славимо га са Ангелима Витлејемским: „Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља!“ сведочећи неописиво чудо испуњења Вишње воље: „кад дође испуњење дана“ и „чудна и величанствена тајна! Пећина је небо, Дјева трон херувимски“.

Богомнадахнуте песме исказују величанство Мајке Божије у мало речи: “О необјашњиво чудо! Ти си млеком хранила Господа.“

Богородица Марија је збиља необјашњиво чудо, повезујући Небеса и Земљу својим дететом, као лествица спасења која човечанство узводи на Небо. Зато људски род има велику обавезу, неиспуњиву кроза све векове, да буде Њој безгранично захвалан.

Али, зауставимо се начас у овој васељенској радости. Неопходно је да обратимо пажњу на тамну страну наших дана: удаљавање људи од Бога у начин живота који је гори од оног у пре-Хришћанско време. А додатак на све ово је Богу гнусно изгнанство Свете Православне вере из Цркве!

Издајство које се јавља из покушаја уједињења са папистима, нажалост, има своје порекло у црквеној власти која се сматра највишом: у Богом-постављеном представнику Васељенског Трона и његовим јерарсима-сарадницима . На страну чињеница да онај ко није у Православној вери није ни Хришћанин.

Драги сасвечари,
Дошло је време да се наша света борба за нашу вољену и неупрљану Православну веру испуни. Подмукли циљеви календарске реформе из 1924. године су се јасно показали; да нису учињени због хронолошке тачности, већ као увертира у издајство које се дешава у наше време. Ранија упозорења наших отаца тиме су се показала истинитим: „Полатинише нас!“

Благословени су они који ће у дан Страшног суда на својим челима јасно носити златним словима исписане речи „Православље и Правоживље“. Њима су Небеска врата отворена, као онима који се боје Бога и испуњавају Његове свете и истините заповести.

У том смислу сматрамо се, са свог привилегованог места , срећним пастирима свога побожног и благочестивог стада, иако можда малог, јер пошто се према Оцима, посебно према Светом Максиму исповеднику: „Црква не исказује у количини верника, него у истинитој вери макар у њој било свега неколико Православних Хришћана“.

Зато, радујте се драги моји сасвечари и будите јаки у Господу и у моћи његовог величанства. Молите се Спаситељу, преклињући на овај велики и светли празник: за помоћ свише у борби коју нам је наменило Свето Провиђење; за победничку завршницу наше свете борбе против злославних разбојника.

Примите моје понизне жеље за ново 2010. лето Господње, за мир са неба и здравље за све вас, духовно и физичко, уз празнични поздрав:

Христос се роди, Наш Спаситељ и Искупитељ!

Ваш неуморни молитвеник пред Господом
Архиепископ Хризостом Атински


линк

Нема коментара:

Постави коментар