Translator

30.5.09

Први пчелињи принос -манастир св.Кирила и Методија у Врднику

На дан у народу познат као "млади Никола", 22. маја по грађанском календару, у малој обитељи врдничкој радовали смо се прослављању преноса моштију св. Николе у Бари, у то време православни град, у Италији. После прелепе службе и агапе, на радост празника дошла је још једна радост. По први пут братија манастира врцаће мед из кошница свога манастира, које је поклонио добри им комшија, умировљени официр, а сада врсни пчелар
( лако је војнику да разуме пчеларски војни поредак), Небојша Димић-Неша.
Пастир словесних оваца Христових, новосадске парохије и настојатељ манастира Врдник, о. Нектарије Иванковић, велики је заљубљеник и поштовалац пчелињег света. Сам ми је рекао да су пчеле доказ да Бог постоји.
Објашњава да када у пчелињаку неким случајем угине матица,
тада обична пчела радилица без трута, сама леже јаја. То је природни феномен да се без мушког створења сама оплоди и роди. Али да би све имало ред, Бог је устројио да пчела радилица не може да замени Матицу, те она (радилица) леже само трутове и кошница без Матице нема будућност!
О.Нектарије ја
О. Нектарије, настојатељ врдничког братства и моја маленкост чтец Стефан

Комшија Боле
,такође пчелар који као и Нешо производи сем меда и прополис, великодушно нам је дао "врцаљку" за мед. Све је било спремно за врцање. Четка којом се склањају пчеле са рамова, вода у коју се четка кваси, пчеларски нож и наравно пчеларски шешир за мене, јер сам почетник.
Ja
Пчелар приправник

Имали смо да прегледамо 5 кошница док две ниси биле спремне (слаба друштва). Вадили смо рамове један по један. Тамо где су била легла, нисмо дирали, мада смо касније сазнали да се могу врцати и затворена легла. Морам рећи да је ту о. Нектарије расуђивао мало више монашки него пчеларски, јер му је било жао да узима мед будућим беба пчелама.
Врцали смо у конаку манастира, затворених врата да не би пчеле дошле по "своје", тада се ми не би добро провели. Врцаљка је била на ручно окретање. Верујте, сем што је цела просторија мирисала на мед, полен и восак, у исто време осећала се нека прелепа прожимајућа топлота коју је стварала атмосфера медарења.
Стављали смо четри рама одједном у врцаљку окретали пет минута, и мед је почео да цури у цик-цак, у пластичну посуду. Како леп и радостан доживљај. Свима препоручујем да покушају да пчеларе. Пчеле знају узвратити љубав.
По врцању меда и цеђењу од љуспица воска и понеке ларве трута, дошло је на ред сипање у тегле које је вредна рука оца Зосиме опрала и спремила за нас, главне пчеларе ( ово сам морао написати,било је јаче од мене). Ми смо планирали до 20 кг меда. али Бог нас награди са још десет.Тачније 32 килограма. Нама се чинило то као право златомедно богатство.
врдник 30 ја


Братија манастира по реду су пробавали чист багремов мед, са благом аромом цвета воћа.
По сипању меда у тегле дошла је на ред захвална молитва Богу за дар меда,који нам је даривао преко вредних пчела које је зналачки третирао о. Нектарије. Отац је отворио Велики Требник, књигу из које се читају молитве за разне људске потребе и благодарења. Замолили смо премилог Господа да нам благослови мед и да нам се и душа ослади са њим кроз молитву, и ревност какву имају пчеле.
По молитви, задовољно пописмо и чај од јасмина, који су братија добили од пријатеља , наше браће из Енглеске.
Празни рамови враћени су у кошнице, а о. Нектарије, братија и ја спремамо се за липу
која почиње да меди почетком јуна. Тада су шуме Фрушке Горе пуне пчелара из свих крајева српске Војводине. Могу се видети специјални аутобуси са мноштвом кошница,камиони или само ауто приколице
До липовог цвета,збогом и помјаните...
липа

4 коментара:

 1. koliko vam je cena jedne tegle brate?
  I da li se uopste moze kupiti manastirski med?
  Jako bi zeleo da uzimam med od monaha jer sam uveren da je cist (nije laznjak)

  ОдговориИзбриши
 2. Бог помогао, брате србине! Овај принос меда је био недовољан да подмири потребе манастира,поготово што је први мед о. Нектарије делио својим парохијанима да се сви заједнички осладе Божијим даром. али, ево стиже липа, и липов мед и ако Бог да да буде све како треба биће по нека теба и на благословену продају. Кажем намерно благословену, јер када се купи мед који је изврцан у манастиру, човек сем меда на себе узима многе благослове. Благословена је помоћ којом помажемо манастир куповином меда,благословен је мед над којим је прочитана молитва и благословена је сама заједница човека са братијом манастира. тако да брате, ако се јавиш на време у манастир Врдник, биће меда. Цену не знам, али како каже народ "што више даш мање се срамотиш". Наравно ја се шалим, а да ли ће отац да наплати мед не знам. Поштовање брате и збогом!

  ОдговориИзбриши
 3. Помаже Бог оче Нектарије.Видим имате мед.Кад доћемо једном опет на три дана кум и ја да ли би смо могли да га пробамо?Варса.
  Пуно поздрава у моје и Василијево име.

  ОдговориИзбриши
 4. Благослов оца Нектарија увек је са Вама. Поздрав и од мене недостојног. Меда има увек за браћу и добронамернике

  ОдговориИзбриши